L1090420

Mercedes-Benz IAA Concept – голямата звезда на изложението във Франкфурт

28 септември 2015

66-тото издание на най-големият автомобилен панаир в света -  IAA Франкфурт е вече в историята. Сред редицата световни премиери на концептуални и серийни модели, изключително впечатление направи Mercedes-Benz IAA Concept.

Концентуалният автомобил „Мерцедес концепт IAA“ е голямата звезда на щанда на германската марка на автосалона във Франкфурт. Съкращението в името съвпада с инициалите на изложението (Internationale Automobil-Ausstellung), но всъщност означава Интелигентен аеродинамичен автомобили (Intelligent Aerodynamic Automobile).

Моделът събира две коли в една, като почти по подобие на „героите“ във филмовата поредица „Трансформърс“, променя радикално визията си. Колата има два облика, като при заемане на аеродинамичната форма коефициентът на въздушно съпротивление е Cd 0.19, което е световен рекорд за автомобил.

L1090417

Когато е паркирана или се движи с ниска скорост (до 80 км/ч) „Мерцедес ИАА Концепт“ е купе с четири врати. При подминаване на тази скорост осем аеродинамични елемента се появяват в задната част, като увеличават дължината на колата с 39 см.

Заради показващите се допълнителни елементи по-голям размер имат предницата (+ 2.5 см) и задницата (+20 см). „Мерцедес ИАА Концепт“ е оборудван с технологията Car-to-X, която позволява обмен на информация между превозните средства.

L1090422

В салона на автомобила са комбинирани луксозни и спортни елементи, като оформлението на интериора е своеобразна надграждане над това, което предлага S-класата днес. Два големи дисплея, с диагонал по 10.3 инча, дават на водача най-нужната информация, като на левия се проектират данните, които обичайно са на приборното табло.

С бутони на волана, водачът сменя съдържанието на информацията на екраните, като с лявата ръка променя левият дисплей, а с дясната десният. Според „Мерцедес“ това решение гарантира максимално безопасно шофиране, като ръцете са на волана, а очите следят пътя.

L1090426

„Мерцедес Концепт ИАА“ е дълъг 5.04 метра, когато е в покой и 5.43 м в аеродинамичен режим. Ширината е два метра, а височината 1.31 м. Междуосието е 2.98 метра.

Автомобилът е плъг-ин хибрид със системна мощност 279 конски сили. Само на ток колата може да измине 66 километра.

Концентуалният автомобил Mercedes-Benz IAA Concept влиза в историята като най-аеродинамичният модел, правен някога.

L1090424

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)