Women-Tattoos

Oбщото между Томас Едисон, куклата Барби и татуировките

17 юни 2015

Ако преди няколко десетилетия, татуировките бяха абсолютно табу, то днес е трудно дори да ги наречем „мода“ – почти всеки втори представител на силния пол е с поне един татус, да не говорим, че и дамите усилено се опитват да догонят господата в статистиката. Със сигурност обаче, ако сте почитател на рисунките по тялото, ще ви е интересно да узнаете някои любопитни и не особено популярни факти за тях.

1. Произходът на думата „татуировка“ е от Полинезия. Той идва от местната дума „татау“, която в превод означава „бележка, отбелязвам“ и за първи път е спомената в записките на изследователя Джеймс Кук по време на негова експедиция през 1769 г.
2. В индианската култура, процедурата по татуирането е била „изпит за мъжество и зрялост“. Само тези, които преминели пълния цикъл от тестове, свързани с болка, получавали права на възрастен човек и изографисването на някаква рисунка по кожата се е считано именно за част от въпросния цикъл. Самите татуси пък демонстрирали принадлежност към дадено племе, род, обществено положение и т. н.

man_tatoo
3. Най-старата мумия, открита в Европа (на мумифицирано тяло преди 3300 г. пр. н.е, намерено в Арктика), има следи от множество татуировки по кожата. По-късно, подобни рисунки са намерени и върху египетски и нубийски мумии с възраст приблизително 2000 г. пр. н. е.
4. Докато се стигне до днешния вариант за татуиране с машинка, през времената те са се правели чрез най-различни любопитни методи. Сред най-популярните са били „издупчване“ на кожата с малки точки, наредени една до друга, с игла, кост, раковина, които после са се пълнели с боя. Освен болезнен, този способ е бил и доста опасен, тъй като често водел до възпаления. Друг вариант е бил рисуването върху кожата с цветна глина, вар и сажди.
5. В черната боя за татуировки често се съдържат изгорени кости на животни. Скандалните разкрития доведоха до появата в САЩ на различни веган студия, които удостоверяват с документи, че в боите им няма никакви животински съставки.

making_tatoo
6. Патентът на първата машинка за татуировки е от далечната 1891 година. Той принадлежи на Самуел О’Фрайли, който е създал преработен вариант на машина не на друг, а на самия Томас Едисон, от 1876 г.
7. В зависимост от дизайна на татуса и на съответната машинка, която е използвана, кожата може да се прободе с темпо от 50 до 3000 пъти в минута.
8. Татуировките са били забранени от закона в Ню Йорк в периода от 1961 – 1997 г. Причината е била високият процент заболявания от хепатит Б. Днес обаче, в Голямата ябълка студия за татуиране се срещат почти навсякъде.
9. Макар че едва ли някой работодател би го признал, се счита, че видимата татуировка по тялото намалява шансовете на кандидатите за добра работа. Данните са от изследване на Pennsylvania’s York College от 2012 г. и показват, че 61% от HR мениджърите са именно на това мнение.

barbie_buterfly_tattoo
10. В края на 90-те, тату манията е на толкова високо ниво, че от компанията Mattel произвеждат вариант на популярната кукла Барби с татуировка на пеперуда върху корема. Идеята обаче не е особено успешна и след масови оплаквания от страна на родителите, тя е спряна от производство.

текст: Митко Попов
снимки: Inspiredtattooportraits, Fashionspot.com, barbiebeauties.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)