shrimp-and-salmon-sinigang-recipe-090418

Синиганг

16 януари 2020

Синиганг е близкият претендент на Адабо за титлата национално ястие на Филипините. Той има много варианти, в зависимост от плода, който подправя ястието. Най-често се използват тамаринд, камии, баяби (гуава) и каламанси (филипинска липа) – плодове, отглеждани във филипинска почва. За съжаление, тези плодове са трудни за намиране в Европа. Следователно  използвайте например лимон. Подобно на много филипински ястия, тази супа е смела на вкус: кисела, солена, леко сладка и пикантна. За повече аромат запазете черупките и главите на скаридите, оставете да къкрят  поне 10 минути, след което прецедете бульона.  Рецептата е лесна за мащабиране, независимо дали готвите за цялото семейство или само една порция.

shrimp-and-salmййon-sinigang-recipe-090418
Необходими продукти:

За гремолата:
1 супена лъжица зехтин екстра върджин
4 малки скилидки чесън, нарязани на ситно
1 китка магданоз, нарязан на ситно
Настъргана кора от 2 лимона

За ястието:
4 чаши бульон от морски дарове или вода с разтворени кубчета рибен бульон
Сок от 1 лимон, плюс повече на вкус
1 чаена лъжичка гранулирана захар
2 червени лука, нарязани на ситно
4 домата, нарязани на ситно
1 килограм филе от риба (като сьомга, бяла риба или треска), нарязани на парчета
1/2 килограм зелен фасул, подрязан на парчета
4 пресни цели чушки чили
1 купа спанак
сос, на вкус
1 килограм смесени морски дарове (като скариди, лангусти, щипки от  раци), обелени и варени
Варен ориз или хрупкав хляб, за сервиране

Приготвяне:

Направете гремолата като в тенджера загрейте зехтина на среден огън. Добавете чесъна и гответе, докато стане светло златист, след което веднага свалете съда от котлона. Прехвърлете чесновата смес в купа и я оставете да изстине за 1 минута. Смесете с магданоза и лимоновата кора. Оставете го настрана.
Самото ястие – изсипете морските дарове в същата тенджера, използвана за пържене на чесъна. Добавете лимоновия сок и захарта и довеждайте сместа до кипене на среден огън. Добавете лука и доматите. Покрийте тигана, намалете котлона до ниско и оставете да къкри за 5 минути или докато лукът е полупрозрачен и доматите са на каша.
Поставете рибата в цедка или гевгир и я потопете в бульона за къпене. Гответе от 3 до 5 минути. Веднага прехвърлете рибата в чиния и я оставете настрана.
Сложете боба и го потопете в бульона за къкри. Гответе за около 5 минути.Прехвърлете боба в чиния и го оставете настрана.
Поставете чили и спанак и го потопете в бульона. Гответе за около минута или докато листата станат нежни, но все още живи на цвят. Прехвърлете чили и спанака в чиния и го оставете настрана.
Докато бульонът продължава да къкри, овкусете и добавете рибен сос и повече лимонов сок според вкусовете.  Разпределете и подредете рибата, мидите и зеленчуците във всяка от купите за сервиране.
Махнете бульона от котлона и го залейте в купичките с морските дарове и зеленчуците. Поръсете всяка порция с гремолата. Сервирайте супата гореща, с ориз или хрупкав хляб.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)