SKY FOREST е най-модерния проект на 2017 година на In LIFE TV

21 декември 2017

В края на ноември In LIFE TV връчи за трети пореден път годишните си награди за Архитектура, Строителство и Дизайн на предаването Архитектурен магазин. 

Вижте още: Трети годишни награди на „Архитектурен магазин“ и In LIFE

DSC_5568
Една от категориите бе Иновативен проект и в нея безапелационно спечели този на жилищна сграда SKY FOREST RESIDENS. 
Сградата е проектирана в квартал Манастирски ливади и строителството й се очаква да започне в началото на 2018 година. Проекта на студио АРХИМАТ с водещи проектанти арх.Ненчо Начев и арх.Пано Козарев е изцяло иновативен и вдъхновяващ, както и обществено полезен и изцяло вписан в зеленото мислене и екологичното поведение, което е на мода днес.

22

Обществената му значимост се изразява преди всичко в това, че сградата ще бъде първата зелена сграда на София. Богатото озеленяване се разгръща не само в дворното пространство, но и по фасадата на сградата. На нея ще бъдат посадени над 2400 растения – високи дървета, храстови и висящо-увивни, които ще произвеждат над 60 кг/тон кислород на ден, по изчисления на озеленителите на проекта. Сградата е взаимствана като идея от редица подобни зелени сгради, развиващи вертикални гори, които се реализират в различни точки на света.  Замърсяването на въздуха в София и влошената екологична среда в столицата е втората вдъхновяваща посока в работата на екипа в името на ново, отговорно и зелено мислене. Към тази концепция е добавена и уникална поливно-поддържаща система за растителността. Автоматизираната поливна система ще консумира вода от собствен сондаж и така ще пести питейната вода. Цялата поддръжка ще е автоматизирана, за да може грижата за дърветата и растенията да се осигурява от сградния мениджмънт, а не от всеки един обитател.

12332

Извън тази идейна концепция, целия покрив на сградата ще представлява фотоволтаично поле със слънчеви панели, които ще осигуряват собствена енергия за общите части на сградата и така живущите няма да имат сметка за ток за общите части, стълбища, асансьори и сградни съоръжения.

24 часова рецепция ще осигурява сервиз, поддръжка и услуги на живущите от резидентен тип, а в сградата ще се помещават и различни обществени пространства – ресторант, фитнес, еко бар, полифункционална зала. В потъналото в зеленина дворно пространство ще бъдат изградени велопаркинг, зони за релакс, зелен параклис, дървени детски катерушки и открит басейн. 

Паркирането и решено с подземен паркинг на две нива, а 50% от паркоместата са снабдени с контакти за електромобили, както и автомивка, отново захранена с вода от сондажа.

20727031_10210192994122639_53167838_o

Апартаментите се разгръщат в различни комбинации по етажите и ще притежават характеристиките на умна къща – с пълен IT контрол на съоръженията и функционалните процеси – осветление, отопление, климатизация, дори командване на щорите. Инвеститорите обявяват на този етап стартови цени от 1300-1600 евро за квадратен метър.

Пожелаваме успех на иновативния проект и с удоволствие ще следим неговото развитие! 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)