omas-erwtensoep-def-1

Snert – холандска грахова супа

27 октомври 2017

 Нидерландската кухня се оформя на базата на селскостопанското производство и историята на Нидерландия. Тя се характеризира с донякъде ограничено разнообразие на ястията. Исторически нидерландската храна се характеризира от високо потребление на зеленчуци в сравнение с потреблението на месо.

Днес, съвсем нарочно и тематично ви предлагаме, може би, най-популярната холандска супа.

Erwtensoep наричана още Snert – много известна в Холандия супа от зелен олющен грах.
Обикновено холандците я приготвят през зимата, когато се появи нужда от засищаща храна. Snert е супа с много гъста консистенция, често към нея се добавя свинско или наденица. Холандците казват, че добрата грахова супа е добре приготвена само тогава когато лъжицата стои в нея.

Необходими продукти
200 г чаша зелен олющен грах
500 г пушена наденица
500 г свинско
4 глави лук
1 нарязан стрък целина
4 средно големи картофа
1 връзка целина
1 лъжичка сол
2 литра вода

Начин на приготвяне

Залейте граха с вода и оставете за 8-10 часа с капак.
Отцедете и заедно със свинското поставете в тенджера с посолена вода.
Гответе на слаб огън за около 3 часа.
Добавете лука, стъблото и горната част на целината, бъркайте от време на време и варете още половин час.
Накрая добавете шунката или наденицата и варете още 10 минути.
Извадете шунката или наденицата и я нарежете на филийки.
Нарязана я върнете обратно в супата.

Начин на сервиране:
Сервира се в дълбока чиния най-добре с тъмно печиво и традиционното за Холандия сирене. Месото от супата се яде с хляб и се полива с горчица.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)