камион мъск2

Tesla представи първия си електрически тежкотоварен камион

18 ноември 2017

Tesla представи първия си електрически тежкотоварен камион. Той ще изминава  800 километра с едно зареждане, съобщава Би Би Си и така се превръща в електромобила с най-дълъг пробег с едно зареждане. Компанията на Илон Мъск обаче засенчи дебюта на собствения си електрокамион, когато при представянето му от полуремаркето изненадващо излезе червен спортен автомобил със свалящ се покрив, предаде Ройтерс.

снимка: Tesla

снимка: Tesla

Електрокамионът ще достига скорост 60 километра в час за 20 секунди. Tesla разкрива, че камионът е снабден със сензори за нестабилност, които ще бъдат полезни при превозването на големи товари. Камери ще предупреждават автоматично шофьора за препятствия на пътя.

tesla-semi-truck-electric-autopilot-designboom02

„Моделът ни не прилича на нито един камион, който сте карали досега“, казва съсобственикът на фирмата, изобретателят Илон Мъск, на представянето на Tesla Semi в Лос Анджелис.

С електрокамиона Мъск излиза на пазара на транспортните фирми, които са над 3,5 милиона само в САЩ. По-голяма част от тях използват дизелови камиони. Анализаторите се съмняват дали моделът на Tesla е конкурентноспособен заради високата цена на батерията. Според Carnegie Mellon батерия, която издържа 300 мили, струва около 200 000 долара, докато средната цена на целия камион с дизелов двигател е 120 000 долара.

tesla-semi-truck-electric-autopilot-designboom1800

Tesla не разкрива цената на електрокамиона, но казва, че превозът на стоки с него ще излиза по-евтино, отколкото с дизелови возила. Производството на електрокамиона започва през 2019 г., а първите превозни средства от този модел ще са по пътищата година по-късно.

Още по темата: Tesla Roadster – Илон Мъск хвърли поредната екологична бомба/видео/

Новата спортна кола на Tesla за 200 000 долара пък ще бъде най-бързата, пускана в производство до момента, каза Илон Мъск.

кола мъск2

Новата спортна кола на Tesla за 200 000 долара пък ще бъде най-бързата, пускана в производство до момента, каза Илон Мъск.

Tesla Roadster е осъвременена версия на първото превозно средство на компанията. То побира четирима души и може да измине 1000 км с едно зареждане, което е рекорд за електромобил, посочи Мъск. .

Първите 1000 бройки ще струват 250 000 долара всяка, платени в пълен размер предварително, а следващите модели ще започват от 200 000 долара.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)