12204416_10205253307273555_1208452704_o

The Blob – ексцентричност от Айндховен!

05 ноември 2015

Ако сте фенове на футуристичния дизайн, то със сигурност не трябва да пропускате The Blob – едно ексцентрично творение в центъра на Айндховен. Името е съкращение от Binary Large Object – BLOB. Италианският архитект Масимилиано Фуксас е геният, сътворил тази 25 метрова конструкция от стъкло и стомана.

Първоначално е замислена като врата към търговският център Admirant, но днес  служи като входове към близките подземни байк гаражи. А в Холандия – велосипеди да искаш! Този подземен гараж побира 1700 велосипеди.

Айндховен

Айндховен

Футуристичната структура и екстравагантният интериор превръщат The Blob във Фар на града – популярно място за срещи на местните жители и рамо до рамо с „Philips light tower’“, и връзка към Admirant.

Изработен от фасетирани триъгълни парчета стъкло и стомана, The Blob е типичен пример за модерна градска архитектура – иновативна и експериментална. Архитектът на сградата я наричал гальовно – „рaзлято желе“. Със сигурност не е лесно да се определи формата на това архитектурно предизвикателство, но едно е сигурно – то впечaтлява и показва нагласата и посоките на развитие на един град, превърнал се от малко земеделско селище в индустриално и иновационно сърце на Холандия.

The Blob със своята архитектура, за пореден път затвърждава имиджа на Айндховен като център на експерименталния дизайн. И излъчва симбиоза между технологии, дизайн и култура.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)