XV Международен фестивал на православната музика „Достойно есть“ в Поморие

09 юни 2018

Тази година Международният фестивал е под знака на П.И. Чайковски, по повод 125 години от кончината му и на С.В. Рахманинов. Всеки един хоров състав е задължен да включи в своята представителна програма поне по една от религиозните творби на двамата композитори.

IMG_3787В концертните изпълнения на юбилейното издание участват 14 български и 15 чужди хорови състави. Чуждестранните състави са от 7 страни – Германия, Полша, Македония, Сърбия, Румъния, Русия и Украйна.

Както и през изминалите години, концертните изпълнения се провеждат в храма-домакин „Рождество Богородично“. Участниците са разпределени в три категории: 1 кат. – църковни хорове; 2 кат. – източно-църковно пение и 3 кат. – смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли.

IMG_3847Техните изпълнения внимателно се прослушват от членовете на фестивалния секретариат (музикалното жури) с председател Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, като след това всеки хор или изпълнител, бива удостояван и със съответна грамота за участие от музикалния директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова. Почетен председател на фестивалното жури е протопсалт доц. Димитър Димитров, а членове са иконом Кирил Попов, доц. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева.

IMG_3878Чудотворният лик на „Пресв. Богородица – Достойно есть“, поставен в притвора на храма-домакин, благославя всеки влизащ в дома Господен поклонник на ангелогласната прослава на Св. Троица и нейните светии.

За ПЪРВИЯ КОНЦЕРТ на юбилейното издание в храма тук се събраха митрополитите – кириархът на епархията и най-старши измежду синодалните архиереи Сливенски митрополит Йоаникий, Старозагорският Киприан и Западно- и Средноевропейският Антоний. Концертът се откри с дебютното изпълнение на Представителния камерен хор на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ-БП „Св. цар Борис Покръстител“ – Берлин, Германия, кат. 1 с диригент Румяна Христова.

IMG_3901Последва концертната програма на хора-домакин – Дамски хор „Благовестие“, кат. 1, с диригент Йорданка Панчева-Туджарова.

Хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов е единственият хор на фестивала в категория 2 за източно-църковно пение. Представянето им бе прекрасно, със своята древна мелодика, то докосва души и разтваря сърдечни очи.

IMG_3937

Концертът приключи с могъщото и ярко младежко звучене на Сборен хор от Академичен хор „Белканто“ и Хор на младежите и студентите от Дубна, Русия, кат. 3, с диригент Елена Хританкова. В своята програма, с уважение към българските си домакини, те са включили и изпълнение на „Во царствии Твоем“ на Добри Христов.

Концертната програма продължава…

Patriarshia.bg
Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)